No products in the cart.
Konsentraatveini VALMISTAMISE ÕPETUS
1. Pese kääritusämber korralikult (meil müügil 32-liitrised ämbrid – väiksemad ei sobi, kuna võivad hakkata vahtu üle ajama) ja loputa külma veega.
2. Kalla konsentreeritud mahl kääritusnõusse. Kangete veinide puhul lisa 1,5 kg suhkrut (lahustatuna soojas vees). Lisa sooja vett (22-25 C) niipalju, et täituks 23 liitrit (valmis kogus 20-22 liitrit
veini). Sega. Mõõda hüdromeetriga ja pane näit kirja. Sega juurde pärm – kotike E.
3. Sulge anum kaanega ja aseta kaanele poolenisti veega täidetud kääritustoru koos tihendiga. Pärim käärimise temperatuur on 22-25 C. Käärimise algus võib võtta aega kuni 2 päeva.
4. Pärast ca 10-30 päeva on käärimine lõppenud. Hüdromeetriga kontrollides peab näit olema 0 või allpool musta osa skaalal. Lisada pärmistopp (kotike H). Et vein selgineks, tuleb vabaneda
süsihappegaasist. Seda saab teha kahel viisil: A) kõige hõlpsam on kasutada akvaariumipumpa (sobib võimas 2 toruga pump 400 l või suuremale akvaariumile. Meil müügil.). Pump pannakse
veini ja lastakse töötada umbes 45 min. B) käsitsi – kääritusämber suletakse kaanega, pöidlaga kaetakse kaanel olev auk, teise käega võetakse ämbri servast ja loksutatakse hästi tugevasti. Pöial
tuleb sagedasti ära võtta, et gaas saaks välja tulla. Loksutada tuleb seni, kuni kogu süsihappegaas on eraldunud. Protseduuri korrata 3-4 korda päevas. Järgmistel päevadel võib kontrollida ja
vajadusel protseduuri korrata. Seejärel suletakse kaas koos kääritustoruga ja viiakse külma ruumi selginema. NB! Selline protseduur kehtib punaste veinide puhul.
5. Valge veini puhul tuleb peale käärimist samuti lisada pärmistopp (kotike H) ja tugevalt loksutada või kasutada akvaariumipumpa (30+15+15 min) kuni süsihappegaas on eraldunud. Siis
lisatakse ränihape – leidub sootaimedes (kotike J) ja jälle loksutamise protseduur. Seejäre zelatiin (kotike K) ja taas tugevalt loksutada. Koos mulksutajaga kaas peale ning külma kohta
selginema.
6. 2-3 nädala pärast, kui vein on selginenud, villitakse see spetsiaalse sifoon/voolikuga pudelitesse ja suletakse korgist korkidega ning ilukapslitega.
· Võib tarvitada koheselt, kuid pärast 2-3 kuud paraneb veini maitse.
· Koostisosad: Komplekt on mõeldud 23 liitri veini valmistamiseks ( ca 30 pudelit)
· Käärimisaeg – ca 10-30 päeva;
Kotike E – spetsiaalne veinipärm; Kotike H – pärmistopp (kaaliumsorbaat E202 ja veiniväävel E224);
Kotike J – ränihape (sootaimedehape, mida leidub pohlades ja jõhvikates); Kotike K – zelatiin.
· Kui tundub, et vein jääb liiga kuivaks. Peale selginemist sifoonitakse vein teise puhtasse nõusse, et vabaneda põhja sademest ja seejärel lisatakse oma maitse järgi suhkrut juurde. Suhkru
sisaldust mõõdetakse hüdromeetriga. Näit. Võtke 2-liitrine kann ja segage sinna suhkrut juurde. Kui maitse on sobiv, mõõtke seda hüdromeetriga ja jätke näit meelde. Järmistel kordadel on
lihtsam veini maitsetsada.
No products in the cart.